Izaberite i Vi svog lekara

04.03.2009.
 Prof. dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja najavio je danas na konferenciji za novinare početak akcije u kojoj će svi građani Srbije poštom dobiti brošuru o izboru ličnog lekara, što će, prema rečima ministra zdravlja, biti jedini način za ostvarivanje svih prava iz zdravstvenog sistema.
Ministar je dodao i da će u okviru akcije "Vodič forte" svakidom zdravlja biti opremljen kutijom sa upustvima o zdravstvenom sistemu koji sadrži i preventivni kalendar pregleda.
"Preventivni kalendar pregleda ne znamo dovoljno i često lekari licitiraju netačnim i kontradiktornim podacima, a u vodiču će jasno biti navedeno u kom vremenskom periodu i uzrastu je potrebno i zbog čega javiti se lekaru", rekao je ministar Milosavljević.
Ministar je dodao da je do sad nedovoljan broj građana izabrao lekara i naveo da umesto 50 odsto njih koji su to do sad uradili, do kraja ove ili početka sledeće godine bar 70 odsto građana treba da izabere lekara.
.........
Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje je istakla tom prilikom da zdravlje nije pravo, već i obaveza svakog pojedinca i ocenila da je izbor lekara važan zbog bližeg odnosa sa pacijentom.
.........
Građani imaju pravo da izaberu lekara opšte medicine ili medicine rada, pedijatrije, ginekologije ili stomatologije na godinu dana, sa spiska lekara koji treba da je istaknut u svakom domu zdravlja.
Cilj projekta "Podrška primeni kapitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti" je tehnička i stručna pomoć u reorganizaciji i unapređenju rada domova zdravlja da bi građani dobijali brže i efikasnije zdravstvene usluge.
 

Izvor: www.zdravlje.sr.gov.yu